+36-70-516-1589 info@kreativpartner.hu

Dekupázs

A dekupázs vagy decoupage technika az egyik legszélesebb körben használt kreatív alkotó technika. Szalvétatechnikának is nevezik, mert at eljárás alapja az, hogy egy mintát, képet, felragasztunk egy felületre, melyet ezzel díszítünk.

Természetesen decoupage technikával nem csak szalvétát vihetsz fel alkotásaidra, hanem speciálisan erre a technikára fejlesztett decoupage papírokat vagy rizspapírokat is. Rengeteg gyönyörű mintából és stílusból válogathatsz.

Most nézzük, mire figyelj, mik a legfontosabb alapelvek, ha dekupázs technikával szeretnél alkotni. A decoupage technika legfontosabb alapjait igazi szakértő kreatív Partnerünk, Kalmár Timi (DecoMűhely) segítségével mutatjuk be.

Alapozás

Az első, az alapozás. Az alapozással készítjük elő a felületet a további munkához. Erre építjük fel az egész munkamenetet, ezért érdemes odafigyelni és kellő gondossággal elkészíteni. Itt fontos az egyenletesség valamint a simaság. Ha odafigyelve, egyenletesen viszed fel az alapozót, a saját dolgod könnyíted meg a későbbiekben, amikor is az alapozott felület csiszolására kerül a sor. Alapozáshoz használhatsz alapozó pasztákat, vagy festéket, akril festéket. Fontos, hogy olyan színt válassz, ami később harmonizál a dekupázs mintával, vagy legalábbis semleges hátteret nyújt.

Csiszolás

A következő a csiszolás. Bizony a szép sima alaphoz csiszolni kell, nem is keveset. Praktikus megcsiszolni a fát még alapozás előtt, de csiszolni kell menet közben, többször is: Az alapozott felületet, azután ha alapszínt festettél (természetesen itt is gondosan figyelve az egyenletességre), azt sem árt megdolgozni a smirglivel. Miután felragasztottad a körbetépett mintát -legyen az szalvéta vagy rizspapír, hogy eltüntesd a szélét, bizony nem árt megcsiszolni. Igen, nagyon fontos ez a “körbetépés” felragasztás előtt, hidd el, ilyen kis finomságokon múlik, hogy mennyire lesz profi a munkád, mennyire lesz mutatós.

Lakkozás

Végül a lakkozás. Elengedhetetlen. Már praktikussági okokból is, hiszen megvédi az elkészült munkát a nedvességtől (pára, nedves letörlés), a zsírtól (ahogy összefogdossuk) és a kosztól (por ami rárakódik)… a szépségről nem is beszélve, hiszen egybefogja a különböző anyagokat, elmélyíti a színeket. Így lesz egységes, ízléses, szép az alkotásunk, amire jó ránézni, és amit büszkén mutathatunk meg. Lakkozáshoz is különböző lakkokat választhatsz.

A ragasztás

Fontos megkülönböztetni mit is ragasztunk a dekupázs technika során, mert másképp kell egy szalvétát, másképp a rizspapírt, másképp a rizspapír-szalvétát, megint másképp a vékonyított dekupázspapírt és természetesen máshogy a normál vastagságút. Nem hatalmas különbségekről beszélünk, de ezeken múlik, hogy a szalvéta elszakad-e, vagy elkenjük a rizspapíron a mintát a rostokkal együtt.

A ragasztás során fontos szerep jut az ecsetnek. Van aki durvább sörte ecsetet használ, más a finom szőrű szintetikus ecsetet részesíti előnyben. Ezeknél azonban sokkal fontosabb a technika, ahogyan az eszközt kezeljük, mint maga az eszköz.

Mi lapos ecsetet javasolunk a technikához és nagyon figyelj arra, hogy mindig belülről kifelé haladj az ecset mozgatásával, Ez egy kicsit más kézmozgást igényel, mint a klasszikus festő kézmozdulat, de ezzel érheted el, hogy minél simább legyen a díszített felületed.

A Dekupázs ragasztó

Sokféle dekupázs ragasztó közül lehet választani. Létezik ma már speciálisan, adott anyagfelületre kifejlesztett dekupázs ragasztó is, így választhatsz kerámia dekupázs ragasztót vagy textil dekupázs ragasztót is. Választhatsz hígabbat, sűrűbbet, mattot, fényeset.
Érdemes figyelembe venni, hogy milyen technikával ragasztunk. Aki csak felülről keni a szalvétát, annak a hígabb ragasztó könnyebben áthatol a rostok között. Amennyiben rizspapírt ragasztasz, egy sűrűbb ragasztó segít az előzőleg vízbe áztatott és így felpuhított papír rögzítésében. A vasalós technikához, amikor sík felületre gyűrődés mentesen ragasztasz, selyemfényű ragasztólakk a legjobb választás, mert jóval koncentráltabb, így a hő hatására felolvadó ragasztóba jobban beleragad a szalvéta.

Sokan a decoupage ragasztót csak a szalvéta vagy a rizspapír fölé kenik. Azt javasoljuk, hogy alá és főlé is kend, tehát először a felületet kend le, várj egy picit, amíg kicsit szárad a ragasztó, helyezd rá a mintát, majd felülről is kend rá a ragasztót belülről kifelé haladó ecsetmozgatással.

Speciális dekupázs technikák

A klasszikus decoupage mellett az elmúlt években kidolgoztak kreatív alkotók olyan speciális dekupázs technikákat, amelyekkel egészen különleges alkotásokat hozhatsz létre. Ilyen érdekes technika például a 3D dekupázs vagy a Sziluett dekupázs, esetleg a vasaló segítségével felvitt, garantáltan gyűrődésmentes dekupázs technika. Ezekről a speciális technikákról is olvashatsz korábbi bejegyzéseinkben.

A Kreativpartner webáruházban természetesen megtalálsz minden szükséges alapanyagot, ha a dekupázs technika iránt érdeklődsz.

Ha tetszett írásunk és szeretnél további hasznos tippeket kapni a kreatív hobby világából, igényeld ingyenes kreatív mini tréningünket és iratkozz fel hírlevelünkre.

Kreatívpartner webáruház és hobby bolt

Kriszti, Éva és Emese

Kreativpartner.hu

INGYENES villámtréning + akciós KUPON ajándékba.

Legyél Te is Kreatív Partnerünk:

Érdekelnek az ötletek

Tasvill

You have Successfully Subscribed!