+36-70-516-1589 info@kreativpartner.hu
Ecsetkészlet – hogyan használjam?

Az ecsetek az egyik legszélesebb körben használt eszközeink, amikor alkotunk valamit. Ha az ecsetkészlet használatának rejtelmeibe szeretnél elmélyedni, engedd meg, hogy kicsit segítsünk.

Ahhoz, hogy az ecseteidet sokáig használhasd, fontos tudni pár alapszabályt. Minden ecset vásárlásánál fontos tudni, mire szeretnéd használni, milyen felületet szeretnél vele festeni és milyen festékkel fogsz dolgozni.

Miután beszerezted a kiszemelt ecsetet, mielőtt elkezded használni, ki kell törni belőle (egyszerűen kiporolni) a gyártás során használt, ragasztószerű anyagot. (ez az anyag tartja össze az ecset szőreit). Ha kiporoltuk, öblítsük le langyos szappanos vízzel, ezt követően veheted használatba.

Szintén fontos, hogy minden esetben csak az ecset kb, feléig töltsd fel a festékkel. Ellenkező esetben, ha a festék belefolyik a fém összezáró részébe, mivel itt nagyon sűrű az ecset, szinte lehetetlen kimosni a belekerülő festéket. Ahogyan egyre több festék rakódik le a fém részbe, annál jobban szét fog állni az ecset szőre és ezzel a szétálló ecsettel precíz munkát már nem tudsz elérni.

Ha fenti alapszabályokat betartod, sokáig használhatod az ecsetkészlet darabjait.

Ezek után nézzük a kreatív hobby alkotás során legygakrabban használt ecset típusokat:

Levegőn száradó gyurmák
1. Lapos – szintetikus ecset

A lapos szintetikus ecseteket jól használhatod különféle technikákhoz.. Fontos mindig jól megválasztani az ecset méretét, kisebb felületekhez a keskenyebbet válaszd, nagyobb felületek festéséhez a szélesebbet. Minél puhább a szőre az ecsetnek, annál simább, csíkmentes, festett felületet tudsz kialakítani vele. Ezt az ecsetet nagyon sok mindenhez használhatod, így alapozáshoz, festéshez, lazúrozáshoz, ragasztáshoz, lakkozáshoz. Az ecsetkészlet elengedhetetlen darabja.

FIMO szettek
A szélesebb ecset nagyobb felületek festéséhez a keskeny ecsetet a kisebb felületekhez ajánljuk.
FIMO gyerekeknek
2. Sörte ecset vagy stencilező ecset

A lapos sörte ecsetet nagyon jól tudod alkalmazni a száraz ecsetes technikához. Mivel durvábbak a szálai, így kevés festékkel is nagyon szép, szálkás hatást lehet vele elérni. Ha picit több festékkel használod, akkor erőteljesebb szálkás hatás alakíthatsz ki. Jól alkalmazható viaszoknál, valamint paszták felviteléhez is kiválóan alkalmas. Stencilező sörte ecset, szinte elengedhetetlen a precíz stencilezéshez. Kevés festékkel alkalmazva a stencil mintánk tökéletes pontosságú lesz és nem folyik be a festék a stencil alá.

FIMO gyerekeknek
Lapos sörte ecsettel, kevés festékkel, ilyen szálkás hatást tudsz egyszerűen kialakítani.
FIMO gyerekeknek
Stencilezéshez is sörte ecsetet használhatsz.
FIMO gyerekeknek
Ilyen szép kontúros mintát tudsz vele készíteni:
FIMO gyerekeknek
3. Lapos ecset

A dekupázshoz általában lapos ecsetet használj. A szalvéták nagyon vékony papírból vannak, ezért itt a puha szőrű lapos ecsetet ajánljuk. Ha részletesebben érdekel a dekupázs technika, itt olvashatsz róla egy klassz bejegyzést.

FIMO gyerekeknek
4. Tűecsetek

Finom vonalak kialakításához, indák megfestéséhez, kontúrozáshoz és árnyaláshoz használhatod. Különböző méretűekből válogathatsz. A nagyon vékony vonalak kialakításához használj, 00 vagy 0 jelölésű ecsetet.

FIMO gyerekeknek
5. Ferde ecset

Kontúrozáshoz, árnyaláshoz, összemosáshoz remekül alkalmazható. A ferde ecsetekből is több méret áll rendelkezésesdre.

FIMO gyerekeknek
Tűecsettel ilyen kis vékony vonalakat, indákat festhetsz, a ferde ecsettel, ha a hosszabb oldalát festékbe a rövidebb oldalát festék lassítóba mártod és beledolgozod az ecsetbe, akkor szép átmenetes, árnyalt vagy éppen színátmenetes vonalat tudsz festeni.
FIMO gyerekeknek
6. Legyező ecset

A legyező ecsetet márványozáshoz, falevelek, lombok megfestésére használhatod. Ha nagyobb felületek, mezők, rétek, füves területeket szeretnél festeni, kíváló megoldás a legyező ecset.

FIMO gyerekeknek
7. Szivacs ecset

A szivacs ecsetet nagyobb felületek festéséhez, színek összemosására használhatod, de lakkozásra és lazúrozáshoz is. A szivacsecsetekből is van kisebb és nagyobb méretű.

FIMO gyerekeknek
8. Macskanyelv ecset

A macskanyelv ecsetet a pittorico technikához (egy dekupázsolt képmotívum körül alkalmazott festési technika, melynek segítségével lényegében tovább festjük a képet, vagy annak hátterét, így igazítva az adott felület méretéhez, alakjához.) alkalmazhatod a leggyakrabban.

FIMO gyerekeknek
Pittorico technika, során fontos, hogy megfelelő színeket alkalmazz, vagyis teljes mértékben a papír színeihez igazodj, így a festés teljesen beleolvad a papír színeibe.

Miután a háttér elkészült, a tűecsettel vékonyan kontúrozd a rózsák szirmait, majd a pici kerek szivacsecsettel, kevés lassító folyadékkal oszlasd el a kontúrt a minta körül. Így szépen árnyalhatod a rózsák széleit.

FIMO gyerekeknek
9. A pontozó ecset

Végül egy igazi kuriózum, a pontozó ecset, amely jó darabig a műkörmösök csodafegyvere volt, de mostanra bekereült a kreatív alkotók fegyvertárába is. Gyönyörű mintákat tudsz vele pöttyözni, az egyetlen veszélye, hogy nehéz abbahagyni. 🙂

FIMO gyerekeknek
Végül fontos beszélnünk az ecsetek tisztításáról is. A vizes bázisú festékek és alapanyagok, paszták, lakkok, lazúrok használata után, minden esetben nagyon fontos rögtön megtisztítani az ecsetünket, mert csak így tudjuk sokáig megőrizni az állagukat. Mivel ezek az anyagok gyorsan száradnak ez azt is jelenti, hogy gyorsan belekötnek az ecsetbe. Ha munka közben megállunk, akkor is érdemes vízben picit kiöblíteni és addig vízben tartani, amíg folytatjuk a munkánkat. Arra mindig figyeljünk oda, hogy az ecset nyele ne ázzon a vízben, mert akkor gyorsan tönkre megy, ahogy megszívja magát a nyél a vízzel. Ha már nem használjuk az ecsetünket, tisztítsuk meg, fontos ugyanis az ecsetkészlet tisztán tartása.

Az ecsetek és ecsetkészlet tisztítására fejlesztették ki az ecsetmosó folyadékot, ami egy alkoholos oldat, vízbázisú termékek használata utáni tisztításra. Egyszerűen csak mártsd bele az ecsetet a folyadékba, kicsit nyomkodd ki a festéket, majd töröld szárazra. Finoman, ne dörzsöld, inkább csak itasd le. Ennek a terméknek a segítségével könnyen, gyorsan és az ecset szőrszálainak megkímélésével, mégis nagyon alaposan tisztíthatod meg az ecseteidet, érdemes beszerezni.

Reméljük tetszett összefoglalónk.

Ha szeretnél kedvezménnyel vásárolni, az ecsetkészlet akciós csomagban található e Kreativpartner webáruházban itt:

ecsetcsomag

Ecsetcsomag

Forrás: Pentart Blog

Kreatívpartner webáruház és hobby bolt

Kriszti, Éva és Melinda

Kreativpartner.hu

INGYENES villámtréning + akciós KUPON ajándékba.

Legyél Te is Kreatív Partnerünk:

Érdekelnek az ötletek

Tasvill

You have Successfully Subscribed!