+36-70-516-1589 info@kreativpartner.hu

Koptatott festés

 Nagyon divatos manapság a koptatott festés, tehát az a technika, amikor egy kisbútort vagy dísztárgyat, használati tárgyat úgy festünk, hogy egyből régies, kopottas hatást alakítunk ki. Több módon is elérhetsz ilyen kopottas hatásokat, mi most a Pentart egyik blogbejegyzését alapul használva, bemutatunk 6 különböző módszert.

Nézzük a különböző lehetőségeket, melyeknek alkalmazása nagyban függ attól, hogy milyen tárgyat szeretnél koptatott stílusúvá varázsolni és ehhez hogyan koptatod a festéket.

Dekor Paint Soft festék egyszerű koptatása

A Dekor Paint Soft nagyon népszerű dekorfestéket különféle dekorációk és bútorok festésére fejlesztette ki a Pentart. Mattra száradó, lágy tapintású festék, mellyel szinte bármit lefesthetsz. Fára, kerámiára, fémre, kőre, sőt falfelületre is alkalmazhatod. Kiválóan alkalmas kopott, antik hatás elérésére. Könnyen csiszolható, így nélkülözhetetlen, ha Vintage vagy Shabby chic stílusú antikolt tárgyakat szeretnél készíteni. Vízbázisú festék, így a festőeszközök vízzel tisztíthatóak.
Ha dísztárgyakat festessz ezzel a festékkel, akkor elegendő valamelyik Pentart viaszpasztát választani, hogy tartós legyen a felület. Azonban ha tartós használatban levő bútort vagy tárgyat festenél, érdemes a matt vagy selyemfényű dekorlakkot választani a festék védelmére.

Vintage Effect Medium használata

Mivel az akrilfesték nehezen távolítható el a festett felületről, a Pentart kifejlesztett egy hozzá való koptató oldatot is. Ez az oldat a Vintage Effect Medium. Ezzel a szerrel fantasztikusan jól lehet az akrillal festett felületeket kopottas hangulatúvá tenni. A szert egyszerűen kend fel a felületre, hagyd megszáradni, majd akrilfestékkel fesd át. Természetesen az eljárás variálható, mert két különböző színű akrilréteg közé is alkalmazhatod. Így az alsó réteg csiszolásnál előtűnik.
A szert folyathatod is és különböző mintákat is festhetsz vele. Csiszoláskor ezek a minták sejtelmesen előtűnnek. A koptatott felületet viaszolással vagy lakkozással teheted időtállóvá.

Koptatási technika fröcsköléses módszerrel

Ha új fatárgyakat öregbítünk, olykor zavaró, hogy az új fa világos színe bújik elő a festék alól csiszolás után. Ezért a fafelületet előkezelhetjük egy sötétebb tónusú lazúrgéllel. Legyen az kültéri vagy beltéri, ebből a szempontból lényegtelen. A fatárgyunk egy érettebb alapszínt kap, ha lazúrgéllel lefested.
Amikor a dekorfestéket visszacsiszolod a lazúrgéllel kezelt fa sötétebb színe tűnik elő, így sokkal inkább hasonlít a régi kopott tárgyakra. Ezt a hatást még fokozhatod azzal, hogy enyhén megspricceled a koptatott felületet Media Mist Spray-vel. Ettől még öregebb, szúette hangulatot varázsolhatsz az adott fatárgynak. Végül dekorlakkal vagy viaszpasztával tartósíthatod a munkádat.

Visszamosásos koptatási technika

Van úgy, hogy nincs kedve az embernek dörzspapírral koptatni. Sok kosszal járhat, és a porra érzékenyeknek sem jó megoldás. Van egy megoldás azonban erre is. A visszamosásos technikával minden poros munka elkerülhető, ám a hatás ugyanaz, mintha csiszoltad volna a felületet.
Egy alapszínnel fesd be a felületet, amely lehet a tárgy alapszíne is egyébként. Használhatsz dekorfestéket, de akril festékkel is elvégezhető az alapozás.
Az első réteget hagyjad megszáradni, majd a következő, világosabb színt még frissen egy nedves szivaccsal töröld vissza. A szivacs ne tocsogjon a víztől, éppen hogy csak nedves legyen. Száradás után lakkozd vagy viaszold a tárgyat.

Koptatás színes metál viaszpaszta segítségével

Ha a díszítendő tárgyadat egy sötét tónusú akrilfestékkel befested, érdekes kopottságot kölcsönözhetsz neki színes metál viaszpasztákkal. Az akrillal festett felületet egyszerűen kend be színes metál viaszpasztával, majd amikor megszáradt egy dörzspapírral csiszold meg. Érdekes kopottas és fémes hatást eredményez, ha így jársz el.
Utókezelésként egy ronggyal kifényesítheted vagy időtállóvá teheted kemény lakkal lekenve.

Összetett koptatási technika

Lehet ezeken felül még összetettebb módon is koptatott felületi hatást elérni. Akrilfestékek és Vintage Effect Medium használatával alkalmazható alábbi technika is. Akrilfestékkel fesd meg az adott mintát a fa, vagy bármilyen más felületre. Csak a mintát kezeld a koptatószerrel és hagyjad megszáradni. Erre az alapra egy eltérő színű akrilréteget vigyél fel. Használhatsz akril alapozót is.
Száradás után csiszold meg az egész felületet, így előtűnik a mintád, melyet a Vintage Effect Mediummal kezeltél. A kezeletlen részek nem kopnak meg.  A kopott mintát egy neked tetsző színű média tintával fesd át, mely szinte azonnal meg is szárad.

Vedd elő a mikro repesztő lakkot, melyet a csomagolásán feltüntetett módon használhatsz, és kezeld le a kopott mintádat vele.
Végül bármilyen színű viaszpasztával emeld ki a repedéseket. Ez egy kicsit összetettebb koptatott festés eljárás, de nagyon szép eredményt hoz.

Ha szeretnél koptatott festés technikával bútort, kisbútort dekorálni, válassz fenti megoldások közül, az alapanyagokat pedig megtalálod a Kreativpartner webáruházban.

A cikk forrása: Pentart blog

Ha tetszett írásunk és szeretnél további hasznos tippeket kapni a kreatív hobby világából, igényeld ingyenes kreatív mini tréningünket és iratkozz fel hírlevelünkre.

Kreatívpartner webáruház és hobby bolt

Kriszti, Éva és Emese

Kreativpartner.hu

INGYENES villámtréning + akciós KUPON ajándékba.

Legyél Te is Kreatív Partnerünk:

Érdekelnek az ötletek

Tasvill

You have Successfully Subscribed!